Verifică punctajul și vezi la ce nivel de depresie te afli:

  • De la 0 la 4 = absența depresiei;
  • de la 5 la 10 = unele momente de deprimare;
  • de la 11 – 20 = depresie ușoară;
  • 21 – 30 = depresie moderată;
  • 31 – 45 = depresie acută.

5 – 10 pct. – Unele momente de deprimare

Cu toții avem unele momente în care ne simțim cu moralul la pământ, avem o dispoziție mai tristă, ne simțim obosiți și nu avem chef de nimic (poate doar să stăm închiși în casă toată ziua).

Este perfect normal să treci prin astfel de momente. Suntem ființe emoționale și oricât de mult ne-am dori să nu ne lăsăm afectați de evenimentele negative din viața noastră, se întâmplă să ne pese. Iar dacă ne pasă, ne afectează.

Vestea cea bună, însă, este că nu ai depresie! Treci printr-o perioadă mai dificilă, însă ai resursele interioare necesare pentru a reuși să o depășești în cel mai scurt timp!

11 – 20 pct. – Depresie ușoară

Depresia își face simțită prezența printr-o tristețe persistentă, însoțită de pesimism, îngrijorări (anxietate) și deznădejde.

Este normal ca evenimentele de viață stresante, certurile sau problemele nerezolvate să provoace o dispoziție mai proastă, mai posomorâtă. De asemenea, depresia poate să apară și în cazul în care ai suferit o pierdere – ai pierdut pe cineva drag, o oportunitate foarte important, un obiect important sau altele.

Această pierdere duce la apariția emoției de tristețe care, în timp, se transformă în melancolie și provoacă un dezechilibru psihic (apar mai des anumite gânduri negative, tristețea persistă de la câteva ore la câteva zile, nu te mai bucuri să faci anumite lucruri plăcute, ca de exemplu să vezi un film, să citești o carte, să mergi în parc, etc.).

Depresia ușoară, spre deosebire de cazurile moderate și severe, poate fi privită ca o răceală: dacă nu apar complicații (rinită, pneumonie, etc.), cu tratamentul potrivit, va trece fără probleme!

Dacă, însă, apar complicații, e bine să consulți un specialist (psiholog, psihiatru, psihoterapeut).

21 – 30 pct. – Depresia moderată

Depresia moderată își face simțită prezența în viața oamenilor similar ruginii ce roade fierul. Suferința sufletului și a minții este mult prea mare, iar cauza prea măruntă.

O asemenea depresia ia, în timp, stăpânire tot corpul: pornește de la ploape, ajunge în mușchi, apoi își face culcușul în cutia toracică, unde îți afectează inima și plămânii.

Este cumplită, similar unei dureri fizice care, în timp, devine cronică. Cu timpul, simptomele depresiei moderate nu se atenuează, ci devin din ce în ce mai familiare, iar singura cale de ieșire este cerând ajutor. Consilierea și psihoterapia este cea mai rapidă și eficientă soluție.

31 – 45 – Depresia severă

Depresia începe banal: zilele par mai înnorate, timpul pare că ia cu el și energia ta. Te lasă ostenit(ă), sleit(ă) de puteri și lipsit(ă) de speranță.

Depresia severă este mama căderilor psihice. Imaginează-ți sufletul ca un fier ruginit: este erodat de suferința psihică și ruginit depresia moderată. Depresia severă este prăbușirea întregii structuri – al întregului organism.

Nu mai mănânci, nu mai dormi, nu mai ai grijă de tine. Practic, simți că doar faci umbră pămânului și nimic mai mult. Cei din jur nu sunt de prea mare ajutor. Îți dau sfaturi și știu ce e mai bine pentru tine, dar nu e așa. „Oare și-ar da seama dacă aș dispărea?” – este o întrebare care probabil ți-a trecut prin minte.

Răspunsul este „da”, și-ar da seama și le pasă! Doar că nu știu cum să te ajute. Cel mai în măsură și cel mai bine pregătit pentru a-ți întinde o mână de ajutor este un specialist (psiholog, psihiatru, psihoterapeut).

Consiliere online și/sau la cabinet

via Skype sau telefonic

Pentru ajutor specializat trimite, te rog, email:

psiholog.alexandra.nae@gmail.com

Sau poți suna cu încredere

Tel: 0736.709.521

Program 09:00 – 20:00

Programează-te acum