Când trăsăturile de personalitate devin mult prea rigide, afectând semnificativ abilitatea ta de a funcționa, vorbim despre o „tulburare de personalitate”.
Aceste tipare de comportament și gânduri pot fi observate încă din adolescență. Cu toate acestea, poate fi este extrem de greu de diagnosticat, din cauza similarităților pe care le are cu alte diagnostice.
Pe măsură ce înaintezi în vârstă, se observă o diminuare considerabilă a simptomatologiei, adică îți este din ce în ce mai ușor să te adaptezi la cerințele mediului.
PS: Toate aceste schimbări devin eficiente și permanente împreună cu parcurgerea unei terapii specializate.
1. Stil de personalitate Borderline
Menținerea unor relații personale stabile, în care percepțiile pozitive și negative despre celălalt sunt integrate (nu polarizate).
Niveluri scăzute de impulsivitate, care se încadrează în gama normală tolerată cultural și nu provoacă afectarea propriei persoane sau a celorlalți.
Stabilitate afectivă, cu niveluri tolerabile ale emoțiilor negative.
Capacitatea de a gestiona și a dispersa furia în moduri adecvate contextului în care aceasta apare.
Sentimentul de conexiune cu sine, cu corpul și cu locul său în lume.
A avea un sentiment de sine adecvat, constant în timp, fără a fi excesiv de inflexibil sau de maleabil.
Capacitatea de a tolera și gestiona experiențele de pierdere; capacitatea de a evalua realist abandonul și pierderea.
Absența comportamentului suicidar, a gesturilor și a amenințărilor (nu este exclusă ideația suicidară), a comportamentului de automutilare.
Capacitatea de a gestiona situațiile stresante și de a rămâne prezent din punct de vedere cognitiv și fizic.
2. Tulburare de Personalitate Borderline
Tipar de relații intense și instabile, marcate de alternarea dintre devalorizare și hiperidealizare.
Comportament impulsiv care poate fi autodistructiv, cum ar fi cheltuieli, relații sexuale, abuz de substanțe, furatul din magazine, condusul riscant sau mâncatul compulsiv.
Instabilitate afectivă, cu treceri semnificative de la dispoziția de bază la deprezie / iritabilitate / anxietate. Stări care durează câteva ore (foarte rar câteva zile).
Furie inadecvată și intensă sau dificultatea de a o controla. Spre exemplu, manifestări frecvente de mânie, furie constantă, violență fizică repetată.
Sentimente cronice de plictiseală sau vid interior.
O perturbare marcantă și persistentă a identității, cu nesiguranțe privind minim 2 din următoarele: imagine de sine, orientare sexuală, obiective pe termen lung, alegeri în carieră, tipul de prieteni, valori preferate, etc.
Eforturi susținute pentru a evita experiențele de abandon real / imaginar.
Ideație paranoidă tranzitorie, indusă de stres sau simptome disociative severe.
În concluzie:
persoanele cu TPB vor face aproape orice pentru a evita abandonul (real/imaginar) perceput, cei cu stilul de personalitate borderline sunt pur și simplu sensibili la orice care ar putea afecta calitatea atașamentului relațiilor lor.
persoanele TPB prezintă relații instabile care alternează rapid între extreme (idealizare și devalorizare), cei cu acest stil pot percepe alterat semnalele venite din mediul înconjurător, dar au o perspectivă mai realistă și mai complexă asupra realității obiective și asupra relațiilor lor.
persoanele cu TPB prezintă o perturbare a identității și o instabilitate a imaginii de sine, cei cu stilul border își diminuează sentimentul de incertitudine și confuzie de sine prin a fi mai curioși și a experimenta mai multe stiluri de viață alternative, roluri și sisteme de valori.
Comments