Emoțiile extreme.

Ce sunt – De unde vin – Ce facem cu ele?

Episodul 2. Evoluția emoțiilor

În episoul trecut am vorbit despre cele două aspecte importante ale emoțiilor: faptul că ele ne sunt utile și că ele au evoluat în timp. 

Cu sute, chiar mii de ani în urmă, oamenii locuiau în păduri, în savană, în grupuri sociale sau în triburi. În acea perioadă, scopul principal era supraviețuirea. Am văzut în episodul anterior cât de importante sunt răspunsurile noastre de tip „fight-or-flight” și care este rolul fricii pentru supraviețuire: se eliberează adrenalină, iar corpul nostru devine mai rapid și mai puternic.

Un alt spect important al evoluției emoțiilor este legat de manifestarea lor în contexte sociale.

În urmă cu mulți, mulți ani, oamenii supraviețuiau cu greu pe cont propriu. Astfel, era extrem de important să facă parte dintr-un grup. Prin urmare, așa au luat naștere emoțiile pozitive ca bucuria, satisfacția, recunoștința și sentimentul de iubire. Aceste emoții au contribuit și contribuie la crearea legăturilor interumane și, implicit, facilitează aparteneța și acceptarea în cadrul unui grup.

Din punct de vedere neuropsihologic, în mintea noastră există două „centre de comandă”: 1. creierul emoțional și 2. cel rațional.