Terapia axată pe comportamente verbale

Corectarea limbajului

Ce este terapia axată pe comportamente verbale?

Terapia axată pe comportamente verbale (VB) înglobează cercetările din domeniul analizei comportamnatele aplicate (ABA), îmbunătățind capacitatea copilului de a învăța și utiliza limbajul funcțional.

Ce se întâmplă în terapia axată pe comportamente verbale?

  • Terapia axată pe comportamente verbale (VB) este o abordate comportamentală, având scopul de a-i predă copilului cu cerințe educaționale speciale (CES) aptitudinile de limbaj și comunicare.
  • În cadrul acestui tip de intervenție limbajul este abordat ca un comportament ce poate fi învățat, modelat și dezvoltat (modelarea și dezvoltare a limbajului se realizează similar ca cea din intervenția logipedică).
  • Abordarea bazată pe comportamente verbale reduce de cele mai multe ori crizele și tantrum-urile copilului. Acesta învață cum și ce să ceară astfel încât nevoia să să îi fie satisfăcută.
  • Adesea copiii non-verbali manifeste comportamente problematice deoarece au o nevoie pe care nu reușesc să o experime, nu stiu să o identifice și, de multe ori, nu stiu cum sa ceară și cum să se facă înțeleși. Acest lucru duce la cresterea nivelul de anxietate și frustrare, având ca rezultat o izbucnire emoțională – un tantrum.